Benaming: De Liefhebbers van ’t Zoet
Rechtsvorm: Vereniging zonder winstoogmerk
Maatschappelijke Zetel: Rubenslaan 43, 2520 Ranst
Ondernemingsnummer: 0808.258.933
Gerechtelijk arrondissement Antwerpen
Vlaams Gewest
De vereniging draagt de naam De Liefhebbers Van ‘t Zoet, (verkort) LVTZ.
De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur en kent de structuur van een vzw.
Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, een website en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, die uitgaan van de vzw moeten de volgende vermeldingen bevatten:
- de naam van de vzw, gevolgd door ‘vereniging zonder winstoogmerk’ of ‘vzw’,
- de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de vzw,
- het ondernemingsnummer,
- het woord rechtspersonenregister of ‘rpr’, gevolgd door de rechtbank van de zetel van de vzw.
De maatschappelijke zetel bevindt zich in het Vlaams gewest.
Het doel van de vereniging is:
De volgende activiteiten maken het voorwerp uit van de vereniging:
het organiseren en ondersteunen van activiteiten allerhande met het oog op het realiseren van de doelstellingen van de vereniging.
De vereniging zal alle verrichtingen kunnen ontwikkelen en handelingen stellen, alleen of met derden, die rechtstreeks of onrechtstreeks, geheel of gedeeltelijk in relatie staan tot het maatschappelijk doel of van die aard zijn om de verwezenlijking van deze doelen te vergemakkelijken of uit te breiden.
Hiervoor mag zij eveneens roerende en onroerende goederen verwerven, erover beschikken en beheren.
De vereniging mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enige andere persoon, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.
Elke andersluidende beslissing in strijd met dit verbod is nietig. Elke daad in strijd met deze bepaling zal worden vervolgd.
Artikel 5. Leden
De vereniging heeft effectieve leden en toegetreden leden.
Iedere natuurlijke persoon kan zich als effectief of toegetreden lid kandidaat stellen.
Het maximum aantal effectieve en toegetreden leden is onbeperkt.
Effectieve en toegetreden leden betalen lidgeld en kunnen aanspraak maken op al de diensten die de vereniging, al dan niet tegen betaling, aanbiedt.
Het bedrag van het lidgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het bestuursorgaan van de vereniging, maar mag nooit meer zijn dan €1.000
Om toegetreden lid te worden van de vereniging moet men:
Toegetreden leden hebben geen stemrecht in de algemene vergadering.
Artikel 7
Om effectief lid te worden van de vereniging moet men:
De algemene vergadering zal, met eenvoudige meerderheid, beslissen over de aanvaarding als effectief lid.
Effectieve leden hebben stemrecht in de algemene vergadering.
Het aantal effectieve leden moet minstens drie bedragen.
De effectieve en toegetreden leden en hun eventuele rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, hebben geen recht op een aandeel in de behaalde winsten en kunnen geen opbrengsten halen uit de vereniging waardoor zij zich individueel verrijken.
De effectieve en toegetreden leden nemen geen persoonlijke verplichtingen op zich betreffende de verbintenissen van de vereniging.
Op de zetel van de vereniging wordt een register van de leden gehouden.
Het ledenregister vermeldt de naam, voornaam en woonplaats van de leden.
Alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden, door toedoen van de algemene vergadering, worden binnen acht dagen in het ledenregister ingeschreven.
De leden hebben steeds inzage betreffende hun gegevens, in het ledenregister op de zetel van de vereniging.
Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan het bestuursorgaan met wie zij een datum en het uur van de raadpleging van het register overeenkomen.
Het lidmaatschap van de effectieve en toegetreden leden eindigt bij vrijwillig ontslag, uitsluiting middels ontslag door een algemene vergadering of het overlijden van de persoon.
Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone brief of per e-mail, geadresseerd aan het bestuursorgaan.
Een lid wordt geacht ontslag te nemen:
Bij uittreding, uitsluiting middels ontslag door een algemene vergadering of overlijden kunnen de leden en hun eventuele rechtsopvolgers nooit teruggave of vergoeding vorderen voor gestorte bijdragen of gedane inbrengen of aanspraak maken op enig deel van het vermogen van de vereniging.
Artikel 11
Als een lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw kan het bestuursorgaan het uitoefenen van een mandaat van een lid ontnemen en/of elke andere toevertrouwde taken ontnemen in afwachting van de algemene vergadering waarop beslist wordt over de beëindiging van het lidmaatschap.
De uitsluiting van een lid moet worden goedgekeurd door een algemene vergadering bijeengeroepen door het bestuursorgaan of op verzoek van een/vijfde van de effectieve leden.
Het lid wordt door de voorzitter van het bestuursorgaan geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting.
De uitsluiting van een lid moet worden aangegeven in de uitnodiging voor deze vergadering.
De uitsluiting wordt geagendeerd met alleen de naam.
Het lid moet gehoord worden op de algemene vergadering en kan zich laten bijstaan door een advocaat.
De uitsluiting kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met naleving van de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten voorgeschreven voor een statutenwijziging.
De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een lid is geheim.
Een algemene vergadering bestaat uit de effectieve leden.
Zij beschikt over de volgende bevoegdheden:
De algemene vergadering heeft plaats tijdens het eerste semester van elk jaar.
Het bestuursorgaan nodigt de effectieve leden samen met de bestuurders uit op de algemene vergadering.
De uitnodiging wordt minstens vijftien dagen voor de datum van de algemene vergadering per brief of per e-mail verstuurd.
Deze oproeping vermeldt de agenda, de datum, het uur en de plaats van de vergadering, die worden vastgesteld door het bestuursorgaan.
Het bestuursorgaan legt dan de jaarlijkse begroting en jaarrekening ter goedkeuring voor.
Elk door ten minste één twintigste van de effectieve leden ondertekend voorstel wordt op de agenda gebracht.
De vraag moet uiterlijk acht dagen voor het tijdstip van de algemene vergadering aan het bestuursorgaan bezorgd worden.
Er mag enkel afgeweken worden van de agenda van de algemene vergadering, indien alle effectieve leden aanwezig zijn en iedereen deze aanpassing goedkeurt.
Artikel 15
Het bestuursorgaan kan de effectieve leden de mogelijkheid geven om op afstand deel te nemen aan de algemene vergadering door middel van een door de vzw gekozen elektronisch communicatieprogramma.
Tevens kan, wanneer zekere omstandigheden hiertoe dwingen zoals weersomstandigheden of mits bevel van de overheid (lockdown), de algemene vergadering rechtsgeldig plaatsvinden via een elektronisch communicatieprogramma.
De voorwaarden en procedure omschreven in artikel 9:16/1 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) moeten telkens worden nageleefd.
Ieder effectief lid heeft één stem.
Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een volmachtdrager naar zijn keuze, op voorwaarde dat deze zelf effectief lid is en drager van een geschreven volmacht.
Een volmacht draagt de handgeschreven naam, datum en handtekening van de volmachtdrager en vermeldt de datum van de algemene vergadering.
Iedere volmachtdrager kan slechts houder zijn van één volmacht.
De algemene vergadering is geldig samengesteld ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden,
De beslissingen op de algemene vergadering worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen met uitsluiting van de nietige stemmen en onthoudingen, behalve wanneer anders bepaald in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) of in deze statuten.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend.
Een algemene vergadering kan bijeengeroepen worden door het bestuursorgaan telkens deze het nuttig acht voor de belangen van de vereniging.
Tevens zal een algemene vergadering bijeengeroepen worden wanneer ten minste één/vijfde van de effectieve leden het vraagt.
Deze vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.
Een algemene vergadering kan alleen maar op geldige wijze beslissen over een wijziging van statuten, het doel waarvoor de vereniging is opgericht, de ontbinding van de vzw, of over de uitsluiting van een lid als de agenda en de voorgenomen wijzigingen uitdrukkelijk in de oproeping zijn vermeld en als tenminste twee/derde van de effectieve leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
Indien op de algemene vergadering niet de vereiste aanwezigheid is bereikt, dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
De uitnodiging van deze tweede algemene vergadering moet identiek zijn.
De tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgen op de eerste vergadering.
Een wijziging van statuten of de uitsluiting van een lid kan alleen maar worden goedgekeurd met een meerderheid van twee/derde van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
Een wijziging met betrekking op het voorwerp, het belangeloos doel waarvoor de vereniging is opgericht of de ontbinding van de vereniging kan alleen maar worden goedgekeurd met een meerderheid van vier/vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.
Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend.
Bij de stemmingen worden de onthoudingen noch in de teller, noch in de noemer meegeteld
De algemene vergaderingen wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of een in consensus aangeduid bestuurslid.
De notulen van de vergaderingen worden opgemaakt door de secretaris of door degene die in zijn/haar plaats optreedt.
Ze worden ondertekend door de secretaris en de voorzitter of door degenen die in hun plaats optreden.
De effectieve leden worden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de vergaderingen door toezending van een kopie van de originele verslagen van de algemene vergaderingen.
De notulen worden bewaard in een register op de maatschappelijke zetel.
De leden kunnen de notulen raadplegen op de zetel van de vereniging.
Zij richten hiervoor een schriftelijk verzoek aan het bestuursorgaan.
De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan bestaande uit ten minste drie leden, benoemd door en gekozen onder de leden met eenvoudige meerderheid van de algemene vergadering voor een periode van vier jaar.
Een kandidaat bestuurder moet effectief lid zijn van de vereniging.
Het mandaat van bestuurder eindigt:
Het mandaat is onbezoldigd.
De bestuurders zijn onbeperkt herkiesbaar.
Het mandaat van een bestuurder kan op elk moment beëindigd worden door de algemene vergadering met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.
De stemming over het beëindigen van het mandaat van een bestuurder is geheim.
Wanneer door ontslag, hetzij gedwongen, hetzij vrijwillig, of bij overlijden van een bestuurder het aantal bestuurders kleiner wordt dan het voorziene aantal, heeft het bestuursorgaan het recht een andere bestuurder te coöpteren tot de volgende algemene vergadering.
De algemene vergadering bevestigt de aanstelling of benoemt een nieuwe bestuurder ter vervanging.
Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de algemene vergadering.
De termijn van de vervangende bestuurder eindigt op het moment dat de termijn van de ontslagen of overleden bestuurder zou zijn afgelopen, tenzij de algemene vergadering er anders over beslist.
Elke bestuurder kan ontslag nemen door een gewone brief of e-mail te sturen geadresseerd aan de voorzitter van het bestuursorgaan of twee bestuurders.
Het bestuursorgaan heeft de bevoegdheid om uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester te kiezen.
Het kan eveneens andere functies aanduiden.
Het bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter of als deze afwezig is door een in consensus aangeduid bestuurslid.
Nadat de leden van het bestuursorgaan werden verkozen en aangesteld door de algemene vergadering zal het bestuursorgaan zelf en zonder verdere tussenkomst van de algemene vergadering uitmaken welke mandaten wenselijk zijn en deze toewijzen aan een bestuurslid dat zich hiervoor kandidaat stelde.
De toewijzing gebeurt middels stemming met eenvoudige meerderheid.
De resultaten hiervan worden opgenomen in een gedetailleerd verslag en ter titel van informatie overgemaakt aan de leden van de algemene vergadering.
Een vergadering van het bestuursorgaan wordt geleid door de voorzitter.
Evenwel kan deze, in samenspraak met het bestuursorgaan, een hiertoe bekwame voorzitter van de lopende of van een volgende vergadering aanduiden.
De persoon die het voorzitten van een vergadering op zich neemt, dient een lid van het bestuursorgaan te zijn en dient hiervoor de machtiging verkregen te hebben van het bestuursorgaan op een vorige vergadering of mits consensus hieromtrent van de aanwezige bestuursleden op de lopende vergadering.
De voorzitter, de secretaris of de bestuursleden die in hun plaats optreden, roepen het bestuursorgaan samen zo dikwijls als zij dit nodig achten en minstens eenmaal per jaar.
De bijeenroeping van het bestuursorgaan wordt verplicht wanneer één/derde van de bestuurders dit vragen.
De oproeping gebeurt schriftelijk, ten minste zeven dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda.
Het bestuursorgaan beslist in regel als college, met een streven naar hetzij een consensus, hetzij met een beslissing met eenvoudige meerderheid.
Iedere bestuurder beschikt over één stem.
De beslissingen worden genomen door de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders bij eenvoudige meerderheid.
Bij gelijkheid van de stemmen beslist de stem van de voorzitter of van de bestuurder die hem vervangt.
Het bestuursorgaan kan slechts geldig stemmen indien tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.
Een bestuurder die verhinderd is, mag volmacht geven aan een andere bestuurder.
Iedere bestuurder kan slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen.
Indien niet tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt een nieuwe vergadering met dezelfde dagorde belegd binnen de maand maar mag niet binnen de vijftien dagen volgen op de eerste bijeenkomst.
Op deze vergadering zijn de beslissingen geldig ongeacht het aantal aanwezige leden.
Het bestuursorgaan heeft de meest uitgebreide macht om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp van de vereniging.
Zij vertegenwoordigt de vereniging in als buiten rechten.
Zij kan onder meer, alle daden van beheer en van beschikking stellen, alle akten en contracten afsluiten, alle machten verlenen aan de door haar aangewezen mandatarissen, al of niet lid, en de vereniging vertegenwoordigen als eiser of als verweerder.
Alles wat niet uitdrukkelijk voorbehouden wordt aan de algemene vergadering door de statuten of door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), behoort tot de bevoegdheid van het bestuursorgaan.
Het bestuursorgaan kan onder zijn aansprakelijkheid zijn machten voor welbepaalde handelingen of taken overdragen aan zijn effectieve leden of derden.
Die overdracht kan evenwel geen betrekking hebben op het algemeen beleid van de vzw of de algemene bestuursbevoegdheid van het bestuursorgaan.
De bestuursaansprakelijkheid van de leden van het bestuursorgaan wordt beschreven in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV)
Van elke vergadering van het bestuursorgaan wordt een verslag opgemaakt.
Het verslag wordt uiterlijk, tegen het bijeenroepen van de volgende vergadering, aan de bestuurders bezorgd.
De bestuurders kunnen dan het verslag al dan niet goedkeuren.
Het bestuursorgaan kan het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een of meer personen, die elk alleen, gezamenlijk of als college optreden zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.
Het dagelijks bestuur is bevoegd voor alle verrichtingen, handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
Het dagelijks bestuur verzorgt onder andere de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling, tekent geldig bij bankinstellingen en gaat alle mogelijke verbintenissen aan om de dagelijkse werking van de vereniging te verzekeren.
Het dagelijks bestuur rapporteert over diens beslissingen en uitgaven in detail bij elke volgende bestuursvergadering.
De personen belast met het dagelijks bestuur kunnen niet zonder toestemming van het bestuursorgaan beslissingen nemen en/of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de vzw in het kader van het dagelijks bestuur bij transacties die duizend vijfhonderd euro te boven gaan.
Het totaal bedrag van deze transacties wordt beperkt binnen het kader van de begroting die door de algemene vergadering werd goedgekeurd.
Deze kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt.
Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.
De beraadslagingen en beslissingen worden aan het bestuursorgaan voorgelegd.
Het bestuursorgaan is belast met het toezicht op het dagelijks bestuur.
De termijn van een lid van het dagelijks bestuur start en eindigt met de termijn van zijn of haar mandaat in het bestuursorgaan.
Elke dagelijks bestuurder kan op elk moment ontslag nemen door dit schriftelijk mee te delen aan het bestuursorgaan.
Een dagelijks bestuurder kan op elk moment afgezet worden door het bestuursorgaan met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
De benoeming van de personen, belast met het dagelijks bestuur, en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
Uit die stukken moet in ieder geval de omvang van hun bevoegdheden blijken en of de personen die de vzw vertegenwoordigen inzake dagelijks bestuur, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden.
De vzw kan op elk ogenblik door de algemene vergadering ontbonden worden.
De algemene vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen over de ontbinding van de vzw, voorgelegd door het bestuursorgaan of door minstens een/vijfde van alle effectieve leden.
Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de vzw moet minstens twee/derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering.
De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier/vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
Bij de stemming worden de onthoudingen noch in de teller, noch in de noemer meegeteld.
Bij ontbinding benoemt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars en bepaalt het tijdstip waarop de ontbinding ingaat.
De algemene vergadering zal het netto-actief van de vereniging overdragen aan een vereniging met een belangeloze doelstelling die zo veel mogelijk overeenkomt met het doel waarvoor de vereniging werd opgericht.
Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vzw altijd dat zij “vzw in vereffening” is overeenkomstig het WVV.
Artikel 35
Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
De boekhouding wordt gevoerd in overeenstemming met de wet betreffende de vereenvoudigde boekhouding voor de vzw’s en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.
Elk jaar legt het bestuursorgaan de jaarrekening en begroting ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering en dit uiterlijk op 30 juni.
Het geven van kwijting aan de bestuurders gebeurt via een apart agendapunt.
De goedgekeurde jaarrekening wordt uiterlijk één maand na goedkeuring neergelegd bij de Griffie van de Ondernemingsrechtbank overeenkomstig het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) en de betreffende uitvoeringsbesluiten.
Artikel 36
Voor alles wat niet uitdrukkelijk bij de statuten wordt geregeld, is het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) van toepassing.
Getekend,
De Voorzitter De Secretaris
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |