Imker worden

Lid worden

Wil je lid worden van onze vereniging? Je bent altijd welkom als je de passie voor het imkeren met ons wil delen. Informatie over de verschillende inschrijvingspakketten vind je hier.

Als lid kan je de talrijke activiteiten van de Liefhebbers Van ’t Zoet bijwonen en actief deelnemen. Maandelijks worden er op zondagvoormiddag interessante voordrachten over bijen georganiseerd met actuele thema’s. Je kan er bijpraten met andere imkers en je eigen vragen of problemen voorleggen.

We organiseren of nemen deel aan talrijke activiteiten, o.a. de Bijenmarkt in het voorjaar, de Tuinkriebels, de Boerenmarkt…

Jaarlijks wordt er een imkerreis / uitstap georganiseerd in de maand augustus en in december houden we ons gezellig teerfeest.

Imkercursus: November 2022 – Juni 2023

In het najaar van 2022 start De Liefhebbers Van ’t Zoet met een imkercursus. Een basiscursus voor de beginnende imker. Ben je geïnteresseerd in de wondere wereld van de bij, de imkerij en de natuur dan is deze cursus iets voor jou. We starten met 10 theorielessen en sluiten de cursus af met 2 praktijklessen, telkens op zondagvoormiddag van 9 tot 12 uur.

Interesse? Schrijf je tijdig in want de plaatsen zijn beperkt. Deelname: 50 €

Meer informatie? deliefhebbersvantzoet@gmail.com of GSM: 047639 75 12

Benodigdheden

In de basiscursus voor de beginnende imker wordt uitgelegd welke materialen je nodig hebt om als imker te starten.

Als beginnend imker is het moeilijk om in het grote aanbod aan soorten bijenkasten je weg te vinden. Het is van bij het begin een zeer belangrijke beslissing met welk type kast je van start gaat. De keuze hangt ook samen met het type van bedrijfsvoering. De ervaren imkers van onze vereniging kunnen u er alles over vertellen en de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Meestal wordt er je een ‘peter’ of ‘meter’ toegewezen bij de imkercursus. Er is veel kans dat je zijn of haar type van kast overneemt. Je krijgt meestal een volkje toegewezen … en je bent vertrokken… Je kan uiteraard nadien nog steeds veranderen maar doe dat dan tijdig zodat je geen foutieve aankopen doet. Handige doe-het-zelvers kunnen natuurlijk ook zelf aan de slag.

Een imkerpak en handschoenen behoren ook bij de onmisbare benodigdheden samen met een kastbeitel, een raampjesgreep, een veger en eventueel een beroker. Hiermee kan je zeker al starten.

Nuttige links

Europees project Link Honeybee Valley: https://www.honeybeevalley.eu/projectportfolios/landbouw/insignia
(Duitstalige website met praktische raadgevingen, films, artikelen over imkeren van o.m. Dr. G. Liebig en Dr. P. Aumeier)
(Nederlandstalige encyclopedie over het houden van onze honingbij)
Plaats de bijenkorf op de kaart op de exacte locatie van je bijenstand en ontdek tot waar je bijen vliegen (3km of 5km radius).
(Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)
Koninklijke Vlaamse Imkersbond