Geschiedenis

Op 17 maart 1912 werd te Broechem een imkersvereniging gesticht onder de naam “De Liefhebbers van ’t zoet”. Dit is meer dan 100 jaar geleden. Zowel onze vereniging, als de bijenteelt, is in de loop der jaren sterk veranderd.

Lang voordat bijen door mensen werden gehouden, werd honing van in het wild levende bijen geoogst. Bijenteelt kende men reeds in het oude Egypte. Deze vroegste vorm van bijenteelt bestond uit het vangen van bijenzwermen in uitgeholde boomstammen of aardewerken buizen.

Tot in de 20e eeuw werd in onze streken de bijen gehouden in gevlochten bijenkorven. De bijenvolken verder gekweekt door het opvangen van bijenzwermen. De honing werd geoogst door het afzwavelen van de bijenvolken en het uitbreken en persen van de honingramen.

Nu imkert men met bijenkasten waar de ramen los inzitten. De wasraten kunnen gemakkelijk uitgenomen worden voor controle van een bijenvolk en nauwkeurige selectie heeft er voor gezorgd dat de imker nu met zachtaardige bijen kan werken.

Het oogsten, slingeren en behandelen van honing is nu strikt gereglementeerd. Honing is een zuiver natuurlijk product, door de honingbijen verzameld, geoogst door de imker en wordt zonder enige toevoegingen met de grootste zorg ingepot. 

Gedurende de jaren heeft onze vereniging zich aangepast. In 2008 werd onze vereniging omgevormd tot een VZW. Thans telt onze vereniging een 120 leden, verspreid op een 30 tal gemeenten. Samen organiseren we informatievergaderingen, voordrachten en tentoonstellingen. Op onze bijeenkomsten zorgen we voor gezelligheid en het uitwisselen van ervaringen. Met praktijklessen en imkerscursussen geven wij onze kennis graag door aan beginnende imkers.

Ook geven we onze leden de gelegenheid om met ons eigen materiaal was te smelten, waswafels te gieten en ramen te logen. We hebben een uitleendienst voor refractometers, informatiepanelen, kleine kapruinen en boeken uit onze uitgebreide bibliotheek. Leden die scholen ontvangen of een kleine presentatie willen houden over bijen, bieden wij alle hulp aan. Met onze Jeugdwerking willen creatief bezig zijn rond bijen om zo onze jeugd warm te maken om goed voor de bijen te zorgen.

Ledentijdschrift

We verzorgen onze communicatie via een tweemaandelijks ledentijdschrift waarvan we de digitale versie naar de emailadressen versturen. Met onze ‘LVTZ Nieuwsbrief’ houden we onze leden op de hoogte van de activiteiten en de laatste nieuwsjes.

Eens imker, altijd imker, is een gezegde dat zeer oud is. Bijenhouden is een oud vak en een boeiende hobby. Bijen zijn immers fascinerende beestjes. Het wonderbare leven van de honingbij laat u niet meer los en tegelijkertijd leert men ook de natuur, de plantenwereld en de seizoenen beter kennen.

En… dat potje honing is zeker een bijkomende stimulans.

Kriebelt het om zelf bijen te houden? Graag helpen we met raad en daad.

Interesse? Stel je vraag via ons contactformulier.

Wat hebben wij je te bieden:

  • Ledentijdschrift.
  • Digitaal Tijdschrift.
  • Nieuwsbrief.
  • Logen van wasraampjes.
  • Smelten van oude was(raten).
  • Wafelen van gezuiverde bijenwas.
  • Gezellige samenkomsten waar heel wat ‘bijenweetjes’ worden uitgewisseld.