Jeugdbewerking

‘Jonge mensen motiveren om aandacht te schenken aan een bijenvriendelijke omgeving’ hebben we in onze Missie opgenomen. De honingbijen zijn onze specialiteit maar we leren jongeren ook wilde bijen kennen. Samen beleven en leren staat in de jeugdwerking centraal.

  • We zijn creatief bezig rond de natuur
  • We maken jongeren bewust van het belang van bijen
  • We delen kennis over de wondere leefwereld van de bijen
  • We maken jongeren warm om voor álle bijen te zorgen
  • en … we trekken jonge imkers aan

Activiteiten

Evenementen

De jeugdwerking organiseert, op eigen evenementen of extern, activiteiten op maat van elke leeftijd. Tijdens onze jaarlijkse Planten- en bijenmarkt is er veel variatie in het aanbod: een bijenvolk observeren in een kijkkastje, weetjes opzoeken voor een bijenkwis, kamishibai verhalen luisteren, een bijenhotel of zaadbommetjes maken, knutselen, grime, … Op het Klimaatfestival 2021 in Ranst waren ruim 100 jongeren op onze stand actief rond het thema ‘Bijenvriendelijke tuin’.
Breng je ons een bezoek tijdens Tuinkriebels, de jaarlijkse plantenmarkt op Vrieselhof, of op de Boerenmarkt in Ranst?

Vanaf 2022 staan imkers van de Liefhebbers van ’t Zoet klaar om kinderen en jongeren in hun bijenhal te ontvangen met het gezin of met de klas. Een bezoek kan – op afspraak – van 1 april tot 30 september. Stuur een mail om een bezoek aan te vragen naar deliefhebbersvantzoet@gmail.com. Meer informatie hierover in de rubriek Fietsen met Bieke de Bij.

Fietsen met Bieke de Bij

De fietsroute ‘Fietsen met Bieke de Bij’ van Toerisme Ranst is een verkort traject (18 km) voor gezinnen met kinderen dat gekoppeld is aan de route ‘Fietsen tussen bloesems en fruit’ (41 km). Deze routes nemen je mee langs de boomgaarden in Ranst. Onderweg kunnen kinderen met hun gezin of met de klas een imker van De Liefhebbers van ’t Zoet bezoeken. Enkele imkers van onze vereniging wonen immers langs de fietsroutes. Een bezoek kan aangevraagd worden van 1 april tot 30 september.

Een bezoek aan de imker is kidsproof! Wat staat er op het programma? Dit wordt aangepast aan de beschikbare tijd.

  • Kinderen kunnen een bijenvolk van dichtbij bekijken op een veilige manier.
  • De imker vertelt over de wondere leefwereld van de honingbijen.
  • Wat doet een imker eigenlijk?
  • En … wat kunnen kinderen zelf doen om honingbijen te helpen? Kunnen ze ook iets doen voor de wilde bijen?
  • Welke geur hebben bijenwas en propolis?
  • Hoe smaakt verse honing?

Stapstenen in de natuur? Papa’s en mama’s kunnen ideeën opdoen voor de eigen tuin. Onze imkers willen iedereen warm maken om zich in te zetten voor een bijenvriendelijk milieu, voor tuinen vol bijen-lekkernijen. Zie ook: Kinderen fietsen mee met ‘Bieke De Bij’ – Gemeente Ranst.

Biekes Bijzzzzondere Bijentocht

Een imkerbezoek is ook mogelijk voor klassen van basisscholen die de bijentocht van Toerisme Ranst rijden. Ook hiervoor wordt de Bieke de Bij route (18 km) gevolgd maar nu als een fietstocht waar een educatief pakket en actieve opdrachten bij horen. Zie ook: Biekes Bijzzzzondere Bijentocht – Gemeente Ranst.

Van een bezoek aan de bijenstand maken de imkers een beleving zonder het educatieve aspect uit het oog te verliezen. Ze vertellen met passie en kennis! Leerlingen kunnen bijen op een veilige manier van dichtbij bekijken. Welke rol heeft de imker? Hoe kunnen kinderen bijen helpen? De plaats en inhoud van het bezoek worden afgestemd met de leerkracht. Interesse?

Praktisch - voor beiden fietstochten

  • De bezoekperiode duurt van 1 april tot 30 september
  • Een bezoek bij een imker is gratis.
  • Een afspraak vooraf is noodzakelijk!
  • Vermeld hoeveel tijd je hebt.
  • Vermeld de leeftijd van de kinderen en
  • jouw contactgegevens

Weetjes

De nieuwe mantel van de keizer

Er was eens … neen geen sprookje, echt gebeurd. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf in Frankrijk tot keizer. Als kind was hij een goede leerling die veel wist over wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde. Dat kwam hem goed van pas in de militaire school en bij zijn veroveringen. Hij was een echte strever. Hij wou een keizer zijn zoals Caesar of Karel de Grote en gebruikte symbolen om dit te tonen. Een symbool geeft een betekenis aan iets. Hij kon de lelie van de Franse koningen niet gebruiken die vóór hem aan de macht waren. Daar wilde hij niets mee te maken hebben. Napoleon had in de les geschiedenis geleerd over Childerik I. In het graf van deze Merovingische koning werden in 1653 wel 300 gouden bijen gevonden. De bij staat voor onsterfelijkheid en wedergeboorte. Napoleon maakte van de bij een symbool van het Franse rijk. Hij gebruikte dit op verschillende manieren. Zijn kroningsmantel liet hij vol borduren met gouden bijen. De steden die Napoleon belangrijk en trouw vond, werden ‘de goede steden van het rijk’ genoemd. Zij mochten 3 gouden bijen in hun stadswapen opnemen. Antwerpen was zo’n stad van eerste rang. Lier was een stad van tweede rang, dus … geen bijen in het stadswapen van Lier. Vele jaren later bleek dat de gouden insecten uit het graf van Childerik I per vergissing eeuwenlang aanzien werden als bijen. Uit onderzoek zou blijken dat deze ‘gouden insecten’ eerder ‘krekels of cicaden’ zouden zijn.
Een weetje uit Het bijenboek van Piotr Socha (Lannoo, 2016) en Wikipedia.